levá dekorace článkupravá dekorace článku
12.09. 2006

58. sjezd asociací českých a slovenských chemických společností

Přírodovědecká fakulta UJEP se podílela na organizaci mezinárodního setkání více než tří stovek významných chemiků z ČR i ze zahraničí, které proběhlo v týdnu od 4. do 8. září 2006 a odstartovalo slavnostním zahájením v prostorách Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem.

Jednalo se o 58. sjezd asociací českých a slovenských chemických společností, který se konal v Ústí nad Labem, významném středisku českého chemického průmyslu v roce, kdy Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s., oslavil 150. výročí svého založení. Konal se také v roce, kdy časopis České společnosti chemické, „Chemické listy“, vydávají svůj řádný stý ročník. V neposlední řadě bylo konání sjezdu v Ústí nad Labem i reflexí toho, že na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem byla nově zřízena Přírodovědecká fakulta, teprve druhá v Čechách, a byla tak mimo jiné posílena pozice chemických oborů v regionu.


Kromě chemiků z České republiky se sjezdu zúčastnili vědci z Německa, Polska, Rakouska, Maďarska, Slovinska a USA. V rámci týdenního programu se uskutečnilo více než 200 odborných přednášek a ke shlédnutí bylo na 200 posterů. Program sjezdu zahrnoval mimo odborných i kulturně společenské akce jako například slavnostní zahájení konané v Severočeském divadle opery a baletu, exkurzi do prostor Spolchemie či degustaci žernoseckých vín spojenou s prohlídkou posterů.


Další informace o sjezdu naleznete na stránkách
http://www.orgit.com/sachs/ .