levá dekorace článkupravá dekorace článku
27.03. 2012

Biologické hodiny v nás již 5.4.2012

Srdečně vás zveme na dubnové Science Café, které se výjimečně koná již první čtvrtek v měsíci, tedy 5. dubna 2012. Místo a čas zůstávají obvyklé, tedy od 18.00 ve Fokus Kafe (bývalá Bárka).

Naším hostem tentokrát bude paní profesorka Helena Illnerová, česká fyzioložka a biochemička, bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky a v letech 2008–2010 předsedkyně Učené společnosti České republiky, která bude hovořit na téma Biologické hodiny v nás.

Anotace: Živé organismy vykazují stovky a stovky denních, tzv. cirkadiánních rytmů. Tyto rytmy probíhají i v neperiodickém prostředí a jsou tudíž endogenní. U člověka takovými nejsledovanějšími rytmy jsou rytmus v spánku-bdění, v tělesné teplotě, v tvorbě a uvolňování různých hormonů, např. kortizolu či melatoninu, v zapínání a vypínání četných genů apod. Podstatou cirkadiánních rytmů jsou zpětnovazebné smyčky přepisu a překladu hodinových genů a jejich proteinových produktů. Řídící hodiny u savců se nalézají ve dvou shlucích nervových buněk v části mozku zvané hypothalamus. Hodinkami jsou však také periferní orgány jako např. srdce, játra, plíce atd. Celý časový cirkadiánní systém řízený hodinami v mozku určuje denní program organismu a je ovlivnitelný roční dobou. V poslední době se ukazuje, že poruchy časového systému mohou být spoluodpovědné za poruchy spánkové a metabolické, za vznik a vývoj nádorových onemocnění či za poruchy imunitního systému.Přijďte si poslechnout povídání o vašich vnitřních hodinách.