levá dekorace článkupravá dekorace článku
11.02. 2010

Expediční kamera 2010 v režii PřF UJEP

Přírodovědecká fakulta a lezecký klub Harlem vás srdečně zvou na filmový festival Expediční kamera 2010, který se uskuteční v úterý 16. 2. od 18.00 a v pátek 19. 2. od 19.00 ve výše zmiňovaném klubu. Detailní informace naleznete zde, nebo na webových stránkách www.stenaharlem.cz. Za symbolické vstupné 60,- Kč Vás čeká čtyřhodinová přehlídka těch nejlepších loňských filmů o cestování, dobrodružství, divoké přírodě, o extrémních zážitcích i sportech.

Promítá se ve stylové hospůdce klubu a kromě již zmiňovaného Vás čeká slosování vstupenek o zajímavé ceny.


FILMY ZAŘAZENÉ DO PROGRAMU FESTIVALU EXPEDIČNÍ KAMERA 2010

Bhútán - Hĺadanie šťastia

Film získal Cenu diváka na MHFF v Teplicích.

Délka: 33 min
Režie: Pavol Barabáš (Slovensko)

Hovorí sa, že na Bhután zabudli ľudia, ale nikdy nie bohovia. Starodávne horské kráľovstvo učupené medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom domorodci nazývajú po svojom - Zem hrmiaceho draka. Putovanie zabudnutou krajinou, v ktorej ľudia uctievajú všetko živé, je rozprávaním o šťastí. Vnútorný pokoj tu je cennejší, než zhon za matériou sveta a harmónia s prírodou sú všetkému nadradené princípy. Dobrý kráľ sa stará o blaho poddaných. Namiesto hrubého domáceho produktu presadzuje hrubé domáce šťastie. Je to akoby rozprávkový svet. Malé himalájske kráľovstvo si totiž v krehkom ponímaní šťastia zvolilo zvláštnu cestu. Možno, že správnu. Zatiaľ...


Hliněná řeka (remake)

Dobrodružství šesti vodáků v Etiopii. Krásné i krušné chvíle na řece, která je i pro domorodce velkou neznámou.

Délka: 28 min
Režie: Petr Kašpar

 

Uruca

Jednoho nedělního rána, ideálního k lezení, se Hugo pokusí o jednu z nejtěžších cest na Homoli cukru v Riu de Janeiru, o které mnozí sní: "Uruca". Pravdivá výpověď lezeckých pocitů v extrémních situacích.
Film získal zvláštní cenu poroty na MHFF v Teplicích.

Délka: 8 min.
Režie: Eric Grigorovski (Brazílie), animovaný film

 

The Sharp End

Film je o lezcích, kteří se vrhají za hranice dobrodružství, a na hranici mezi úspěchem a neštěstím riskují všechno. Následuje Stepha Davise, Tommyho Caldwella, Matta Segala, Lisu Rands, Tophera Donahue, Adama Ondru a mnoho dalších špičkových lezců na úžasná místa světa.
Film získal Hlavní cenu na MHFF v Teplicích.

Délka: 60 min.
Režie: Peter Mortimer, Nick Rosen (USA)

 

Slzy Konga

Film natočený v průběhu eskalace bojů v Demokratické republice Kongo v listopadu 2008 ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí.
*** Film není vhodný pro děti.
***

Délka: 30 min.
Režie: Petr Kašpar
Scénář: Lenka Klicperová a Olga Šilhová (ČR)

 

Expedice Dhaulágiri - Makalu 2008

Zdeněk Hrubý a Radek Jaroš vyrazili do jarního Himálaje s náročným cílem: Dhaulágiri východní stěnou a následně Annapurna alpským stylem.

Do programu Expediční kamery 2010 jsme tento film zařadili zejména pro jeho morální poselství. Radek se Zdeňkem riskovali v "zóně smrti" nejen úspěch své expedice, ale také své životy proto, aby opakovaně pomohli zachránit jiné horolezce.To dnes bohužel ve vysokých horách přestává být automatickým pravidlem.

Délka: 30 min
Režie: Karel Jonák (ČR)

 

Lightning Strike - Arwa Tower

Dynamické filmové podání, výborná práce s kamerou a vtipný nadhled při vyprávění příběhu dvou týmů horolezců, kteří začátkem léta 2007 odjeli pod Arwa Tower, nádherný šestitisícový vrchol v severoindickém Himálaji Garhwal.
Film získal Cenu za nejlepší horolezecký film na MHFF v Teplicích.

Délka: 50 min.
Režie: Christoph Frutiger, Christine Kopp, Stephan Siegrist (Švýcarsko)

 

Matrix reloaded

Neobyčejný film o posunutí hranice mixového lezení ve Vysokých Tatrách, napěchovaný ostrou akcí a spoustou piva.

Délka: 22 min.
Režie: Petr Pavlíček (ČR)