levá dekorace článkupravá dekorace článku
20.05. 2015

Higgs aneb příběh výběrčího daní

Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
a pobočka JČMF v Ústí nad Labem


pořádají v pondělí 25. května 2015 od 16:30 hodin v místnosti CN 345 na katedře fyziky (2. p.) v budově Přírodovědecké fakulty UJEP, České mládeže 8, Ústí nad Labem v rámci aktivity Vzdělávání pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ realizované na podporu BOV přednášku s názvem

Higgs
aneb příběh výběrčího daní,


na které vystoupí prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc., přednášející na FEL ČVUT, FJFI ČVUT a PřF UP, člen Rady Centra teoretické astrofyziky AV ČR, autor mnoha skript, učebních textů a známý popularizátor vědy. (http://aldebaran.cz/)

Na katedru fyziky zavítá známý vědec a popularizátor vědy prof. Petr Kulhánek s přednáškou, na které nejen vysvětlí jak to, že částice, ze kterých se skládáme, vůbec nějakou hmotnost mají, ale také prozradí zajímavé lidské příběhy odvíjející se za objevem tohoto vousatého mechanismu. Pokud Vás Vaše či cizí hmotnost zajímá alespoň občas, jste srdečně zváni.


Stručný popis: Vyprávění o tom, proč mají částice hmotnost, z čeho se skládá svět a co ho pojí dohromady, o výběrčím daní a také o jedné Nobelově ceně.

Jiří Králík (jkralik@physics.ujep.cz)


4lepton-Higgs-decay.jpg
AIP-Sakurai-best.JPG
Candidate_Higgs_Events_in_ATLAS_and_CMS.png
Higgs,_Peter_(1929)_cropped.jpg
higgs-simulation-3.jpg