levá dekorace článkupravá dekorace článku
11.02. 2011

Jistota v životě myši aneb únorové Science Café

DSCN1144.JPGDvě hodiny únorového Science Café uplynuly jako voda a těžko říci, zda to bylo kvůli zakřivení času, nebo jen díky tomu, že naši hosté, spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková a astrofyzik profesor Petr Kulhánek, byli prostě úžasní a zábavní!

Na avízovanou Straku v říši entropie nakonec nedošlo. Nedošlo na ni proto, že Markéta Baňková přečetla bajku Jistota v životě myši, profesor Kulhánek vysvětlil slavný paradox Schrödingerovy kočky, a pak už se diskuse stočila ke kvantové mechanice - k fascinujícímu světu mikročástic, hyperprostoru, paralelních vesmírů a teorie všeho.

Markéta Baňková na sebe prozradila, že k napsání knihy ji vedl zájem o fyzikální a fyzikálně-filozofické problémy, které pro laiky byly nepochopitelné a jimž se akademici vysmívali, a Petr Kulhánek zase prozradil, proč poprvé za osmadvacet let vyhodil budoucího inženýra od státnic. (Bylo to proto, že při DSCN1143.JPGzmínce o Schrödingerovi a jeho kočce student vykulil oči a ptal se, proč jej profesor zkouší z biologie, když se mají bavit o kvantové mechanice. J)

Návštěvníci Science Café se mimo jiné dozvěděli, že nejhledanější částicí je Higgsův boson, Velký třesk možná způsobil dotyk dvou paralelních vesmírů, že jedním centimetrem čtverečním pokožky projde 60 miliard neutrin za sekundu, že mikrosvět nekomutuje, a proto v mikrosvětě neplatí, že 2+1 se nerovná 1+2, že teorie superstrun počítá s 27 dimenzemi světa a spoustu dalších zajímavých, krásně podivných věcí.

Spontánní autogramiádou Markéty Baňkové únorové, mimořádně vydařené Science Café skončilo a návštěvníci odcházeli spokojení a nabití spoustou nových poznatků k přemýšlení.

 


Jistota v životě myši
Jistota v životě myši
Jistota v životě myši
Jistota v životě myši
Jistota v životě myši
Jistota v životě myši