levá dekorace článkupravá dekorace článku
01.02. 2013

Katedra informatiky PřF UJEP partnerem soutěže Miss IT

Svět Informačních technologií získal v pátek 25. ledna 2013 svou první Miss


Praha, 29. ledna 2013 – Svět Informačních technologií České a Slovenské republiky má od pátku 25. ledna 2013 svou první oficiální Miss. Stala se jí jednadvacetiletá studentka Fakulty Informačních technologií v Liberci Jana Vitoušková. Za tvář Informačních technologií ji zvolila čtrnácti členná porota složená zejména ze zástupců největších IT společností ČR a SK. Druhé místo v soutěži Miss IT 2012 získala Lucie Andrlová, na třetím místě se umístila Zuzana Krásová. Na slavnostním gala večeru nechyběl ani známý moderátor Leoš Mareš, který svou účast v porotě okomentoval slovy: „Bylo to poprvé, co jsem se před finalistkami Miss cítil jako blbec!“

Soutěž Miss IT s podtitulem „Žádná umělá inteligence“ vyhlásil lifestylový IT měsíčník I_Ty++, který vychází v tištěné i elektronické verzi zdarma pro celou IT veřejnost. Od spuštění soutěže – 15. října 2012 měly zájemkyně o titul Miss Informačních technologií jeden měsíc na registraci na webových stránkách soutěže www.miss-it.cz. Od 15. listopadu do 31. prosince 2012 pak na stránkách probíhalo hlasování, z něhož vzešlo 15 finalistek. Podmínkou účasti v této soutěži bylo studium či praxe v oboru IT a věk 18+ let. 25. ledna 2013 se pak v pražském klubu Lávka během slavnostního gala večera zvolily tři vítězky a Miss Sympatie.

První místo a tedy titul Miss IT získala Jana Vitoušková z Liberce, která studuje IT na Technické Univerzitě v Liberci. Nyní pracuje také jako grafička a webový analytik. Ráda se v IT oboru učí nové věci. Pokud na nepracuje na počítači, dívá se na filmy či seriály a vedle počítačů ráda sportuje a cestuje.
Druhé místo, a zároveň titul Miss Sympatie (o němž rozhodli fanoušci na webových stránkách soutěže) získala Lucie Andrlová, studentka oboru IT, nyní dlouhodobě pracuje v IT společnosti Eset.
Třetí místo získala Zuzana Krásová, která také vystudovala Technickou Univerzitu v Liberci. Nyní již šest let pracuje jako Key Account Manager v liberecké IT firmě, která vyvíjí softwarová řešení převážně pro výrobní podniky. Specializuje se na prodej IT řešení, softwarovou integraci převážně v oblasti MES systémů a zakázkového vývoje SW.
Večerem provázela moderátorka a bývalá Miss ČR Monika Žídková, jako hvězdný host vystoupil komik Lukáš Pavlásek, v porotě zasedl moderátor Leoš Mareš. Ten byl z finalistek Miss IT mile překvapený, do poslední chvíle totiž nevěřil, že mají dívky skutečně požadované znalosti. „Na Miss jsem byl už mnohokrát, ale dnes je to úplně poprvé, co se před finalistkami cítím jako blbec,“ řekl s úsměvem Leoš Mareš.
Vítězky Miss IT získaly kromě tradičních korunek a šerp také hodnotné ceny a Jana Vitoušková se stává oficiální tváří Informačních technologií ČR a SK. „Soutěž jsme uspořádali nejen proto, že jsme chtěli oživit jinak ryze technický obor IT, ale také jsme chtěli dokázat, že i v této oblasti je spousta krásných a chytrých žen. To se nám také potvrdilo. Myslím, že ženy v IT je třeba si hýčkat. Soutěž zaznamenala veliký pozitivní ohlas nejen ze strany účastnic, od partnerů a všech vysokých škol a univerzit, ale také z médií. Jsme za to rádi a již nyní chystáme druhý ročník této soutěže,“ říká šéfredaktorka I_Ty++, vyhlašovatele soutěže Miss IT, Alena Čálková. „Celkem se do soutěže přihlásilo 632 dívek a jeden muž. Nejmladší zájemkyni o titul bylo necelých dvanáct let, nejstarší pak přes sedmdesát. Ani jedna se však kvůli pravidlům, která stanovovala věk i povinnou účast na gala večeru, finále nezúčastnila,“ dodává Čálková.

Více informací o soutěži Miss IT naleznete na webových stránkách www.miss-it.cz

Alena Čálková
Šéfredaktorka I_Ty++
Koordinátorka Miss IT
M: +420 776 797 788
E: alena@i-ty.cz