levá dekorace článkupravá dekorace článku
11.02. 2015

Nobelova cena za fyziku 2014

blueled.jpg

Katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

a pobočka JČMF v Ústí nad Labem

pořádají ve čtvrtek 19. února 2014 od 16:00 hodin v místnosti CN 345 na katedře fyziky (2. p.) v budově Přírodovědecké fakulty UJEP, České mládeže 8, Ústí nad Labem v rámci aktivity Vzdělávání pedagogických pracovníků ZŠ a SŠ realizované na podporu BOV přednášku s názvem

Nobelova cena za fyziku 2014

DOPLNĚNÍ DŮLEŽITÉ SOUČÁSTKY DO FYZIKÁLNÍ STAVEBNICE SLOUČENINOVÝCH POLOVODIČŮ, na které vystoupí Ing. Alice Hospodková, Ph.D., vědecká pracovnice Oddělení polovodičů  AV ČR v Praze.

Stručný popis:

V loňském roce byla Nobelova cena za fyziku udělena za přípravu modrých emisních diod na bázi nitridových polovodičů třem japonským fyzikům. Tento objev má opravdu velký dopad na náš každodenní život; umožnil realizaci nízkoenergetického bílého světla, které našlo okamžitě uplatnění v podsvícení monitorů, notebooků nebo displejů mobilních telefonů a nebude to dlouho trvat a emisních diody budou převažujícím zdrojem veškerého umělého osvětlení.  Proč bylo tak složité připravit modrou diodu?  Proč se to podařilo právě těmto vědcům? Co dalšího kromě modrého světla nám nitridové polovodiče nabízejí?

                                                                                                                              Jiří Králík (jkralik@physics.ujep.cz)