levá dekorace článkupravá dekorace článku
03.11. 2014

Přednáška Černé díry: Důležitá laboratoř fyziky 21. století

Přednáška Černé díry: Důležitá laboratoř fyziky 21. století

PIA16695-BlackHole-Corona-20130227.jpgVe čtvrtek 13. listopadu zavítá na katedru fyziky naší fakulty známý  teoretický fyzik (http://cs.wikipedia.org/wiki/Luboš_Motl), překladatel (Elegantní vesmír) a publicista (http://motls.blogspot.cz/) Luboš Motl,  aby nás uvedl do dynamického světa černých děr a jejich vlivu na naše  nejhlubší chápání toho, jak to na světě chodí. Přednáška se bude konat  od 16:00 v místnosti 345 (2. p. nové budovy) a jsou na ni zváni studenti  se zájmem o danou problematiku (viz zvací plakátek) ... a s nenulovými  středoškolskými znalostmi fyziky :-)

 

Stručný popis:
Když si Karl Schwarzschild na ruské frontě první světové války hrál s rovnicemi Einsteinovy nové teorie gravitace, obecné teorie relativity, našel jejich první fantastický důsledek. Je-li hustota hmoty moc velká, zkolabuje do objektu s natolik silnou gravitační přitažlivostí, že z něho nemůže uletět ani světlo. Dnes víme v podstatě jistě, že černých děr je ve vesmíru mnoho, včetně jedné obří uprostřed naší galaxie. Na přednášce se podíváme, co by pozoroval člověk, který by byl takovou dírou pohlcen. Dále si představíme teoretické základy obecné teorie relativity, včetně speciální teorie relativity, principu ekvivalence, zakřiveného prostoru a geodetik. Rovněž bude diskutován 40 let starý objev Stephena
Hawkinga, že černé díry nejsou zcela černé, ale podobně jako jiná "černá tělesa" o nenulové teplotě, i ony žhnou. V posledních 20 letech vyšlo překvapivě najevo, že černé díry si ve skutečnosti pamatují o hmotě, kterou vsály, všechno. Některé otázky o tom, proč černé díry "zachovávají informaci", jsou vášnivě studovány a zpochybňovány některými z nejslavnějších fyziků světa dodnes. Na přednášce budou diskutovány i některé články, které k problematice černých děr přednášející publikoval v odborných časopisech.

Jiří Králík (jkralik@physics.ujep.cz)