levá dekorace článkupravá dekorace článku
13.12. 2010

Deviace nebo evoluce? Jak kde, jak kdy.

science_cafe_7.JPGTřetí ústecké Science Café je již historií. Včera vstoupilo do svých krátkých dějin největším počtem účastníků; aby ne - mluvilo se totiž o hierarchiích a sexuálním chování člověka. Do Bárky se vtěsnalo víc než padesát lidí, kteří chtěli zjistit, co je ještě normální a co už ne, resp. co je dílem evoluce a co už deviace.

Anotace přednášky RNDr. Evy Jozífkové, Ph.D., mladé etoložky z katedry biologie PřF UJEP zněla:

Obdobně jako se postupně evolucí vyvíjelo tělo, vyvíjelo se také chování. Zoologové popisují rozmanité sexuální chování zvířat jako strategie. V současné době se mluví o strategiích v sexuálním chování člověka, některé formy chování však zůstávají řazeny mezi poruchy. Najdeme podobné chování u zvířat? A může volba dominantního (nadřízeného) nebo submisivního (podřízeného) sexuálního partnera u člověka souviset s původním chováním druhu?

Z nastolených otázek se vyklubal zapeklitý problém se spoustou aspektů, o kterém (a dalších souvisejících věcech) dokázali návštěvníci Science Café s Evou Jozífkovou a jejím kolegou doc. Mgr. Martinem Konvičkou, Ph.D. z Jihočeské univerzity diskutovat celé dvě hodiny. Ze zajímavostí, které zazněly, vybíráme tyto:

Je vědecky prokázané, že:

  • Páry, v nichž byl jeden submisivní a jeden dominantní partner, měly větší reprodukční úspěch (měly více dětí a nebo více synů).

  • Deviace je, zjednodušeně řečeno, něco, co se odchyluje od společenské normy či úzu. To, co je v některých společnostech považováno již za poruchu, je v jiných společnostech naprosto běžné – a samozřejmě náhledy na tuto problematiku se vyvíjejí v průběhu času. Etologové nahlížejí na odlišné sexuální chování jako na na tzv. alternativní strategie dané našimi geny. Mnohé z nich můžeme pozorovat i u některých druhů zvířat.

  • Podle některých odborných studií je u žen užívajících hormonální antikoncepci výběr partnera ovlivněn nepřirozenou hladinou hormonů v těle.

     

Ze Science Café jsem odcházela s pocitem, že lidstvo trpí zcela neoprávněným komplexem nadřazenosti. Máme dojem, že máme vše pod kontrolou, ale je tomu opravdu tak? Nejsme náhodou jen „trochu lepší zvířata“ s vyspělejší komunikací a schopností abstraktního myšlení? Víme, co všechno a jak nás ovlivňuje – naše pocity, naše nálady, naše myšlení, naše rozhodování? Místo odpovědí další otázky. Ale od toho tu Science Café je. Aby podněcovalo naši zvědavost, aby otevíralo nové obzory a aby nás nutilo přemýšlet o světě, ve kterém žijeme.

Člověk je uprostřed mezi bohy a zvířaty, přiklání se sem i tam; jedni se podobají těm, jiní oněm, a jiní zůstávají mezi, ti mnozí. (Plotinos)

 

Jana Komínová a Frederik Velinský

 

A ještě jedno upozornění na závěr.

Etoložka Eva Jozífková poskytla rozhovor „na žhavé téma“ také Českému rozhlasu – ve dnech 18.-20. prosince se bude vysílat v magazínu Planetárium, který je spolupořadatelem ústeckých Science Café. Pokud jste na tom posledním nebyli, budete si moci udělat alespoň částečný obrázek, oč jste přišli. Pořad se vysílá na šesti stanicích Českého rozhlasu v různých časech a dnech, jejichž rozpis najdete na webu Planetária.

 

 


Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?
Deviace nebo evoluce?


UJEP » PřF »
RSS blind print

Přírodovědecká fakulta
Univerzity J. E. Purkyně
České mládeže 8
400 96 Ústí nad Labem

Studijní oddělení
vč. přijímacího řízení:
Tel: +420 475 283 303 
Tel: +420 475 283 185 
Tel: +420 475 283 182
E-mail: studium.prf@ujep.cz

Děkanát:
Tel: +420 475 283 223
Fax: +420 475 283 563
E-mail: dekan.prf@ujep.cz
IČ: 44555601

 

Úřední deska PřF UJEP

facebook_200.jpg

UMC banner

Virtuální prohlídka PřF UJEP

Akademický senát PřF UJEP

Kontakty Přírodovědecké fakulty

logo_akademie kopie.png

Partneři Přírodovědecké fakulty

 
 
dotyk_pru_poz.png

logo_sthi-dtcz.JPG
logo Cíl 3.jpg
logo_generace_y.jpg

Aktuálně

NOVÝ WEB FAKULTY NA NOVÉ ADRESE !

Dny vědy a umění 24. – 25. 4. 2013

Ankety



© 2009–2019 Přírodovědecká fakulta UJEP Mapa stránek | Vytisknout stránku | Styl pro slabozraké