levá dekorace článkupravá dekorace článku
21.12. 2010

Science Café v lednu a únoru 2011

Science_Cafe_logo.jpgMilí zvídaví přátelé,

dovolte mi pozvat vás ještě před vánočními svátky na lednové a únorové Science Café! Čas a místo zůstává nezměněno, tedy každý druhý čtvrtek v měsíci od 19.00 v Bárka Kafe. Již nyní se můžete těšit na:




Svět pavoučích sítí

13. ledna 2011

Proč a jak tkají pavouci sítě? Jak pavouci cestují? Jsou všichni pavouci jedovatí a jak loví ti, kteří jedovatí nejsou? Jak se pavouci rozmnožují a proč je důležité to studovat? Pavoučí toxiny, jejich účinky a spousta dalších pavoučích záhad - to jsou témata lednového Science Café, na kterém vám představíme dva známé české arachnology: Doc. RNDr. Jaromíra Hajera, CSc. z katedry biologie PřF UJEP a chovatele sklípkanů Tomáše Jeřábka, který se dostaví i s některými ze svých domácích mazlíčků!


Straka v říši entropie

10. února 2011

 

V letošním roce vyšla Markétě Baňkové, která bude jedním z hostů únorového Science Café, kniha Straka v říši entropie. Je plná bajek pro děti i dospělé - o lásce, zákonu setrvačnosti, manželství s alkoholikem, gravitaci, krizi středního věku, zakřiveném časoprostoru, plastických operacích, životě v nepořádku, touze po dokonalosti, kvantové neurčitosti, poezii a teorii strun... Že to zní zajímavě, leč poněkud zvláštně? Co si o tom myslí náš druhý host, astrofyzik prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z pražského ČVUT? Přijďte to zjistit!

 

Těšíme se na Vás!

Jana Komínová a Frederik Velinský