levá dekorace článkupravá dekorace článku
24.09. 2010

Přijměte pozvání do Science Café!

Science_Cafe_logo.jpgO tom, že věda není žádná nuda, ale fascinující zábava, a o tom, že vědci nejsou žádní asociální neurvalci, ale šarmantní a zábavní lidé, se budete již brzy moci přesvědčit na vlastní oči a uši. Zveme vás totiž do Science Café.

 

Přírodovědecká fakulta UJEP spolu s pořadem Planetárium Českého rozhlasu Sever připravují pravidelná neformální setkávání vědců s veřejností, která se pod názvem Science Café konají bez nadsázky po celém světě.

324_10 UJEP - Science cafe_1.jpg

Science Café v Ústí nad Labem bude každý druhý čtvrtek v měsíci od 19.00 v kavárně Bárka. A na jaká témata se můžete těšit v nastávajícím podzimně-předvánočním čase?

 

14. října 2010 vám nabídneme aktuální téma Povodně, vichřice, tornáda aneb Extrémní jevy v České republice. Pozvání na kávu či něco ostřejšího jako první přijali Mgr. Martin Novák, vedoucí regionálního prognostického oddělení Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem a jeho kolega Mgr. Jan Šrejber, vedoucí oddělení hydrologie.

 

11. listopadu 2010 se dozvíte, Jak se rekonstruuje pravěk aneb Výlet do karbonského pralesa. Hosty pořadu budou dva paleontologové, RNDr. Josef Pšenička, Ph.D. ze  Západočeského muzea v Plzni a doc. RNDr. Stanislav Opluštil, Ph.D. z Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Pozvání přijal také mostecký výtvarník Jiří Svoboda, který s oběma pány úzce spolupracuje na obrazových rekonstrukcích dávno zmizelého světa.

 

9. prosince 2010 nás čeká vskutku horké téma: Deviace nebo evoluce aneb Hierarchie a sexuální chování člověka. Obdobně jako se postupně evolucí vyvíjelo tělo, vyvíjelo se také chování. Zoologové popisují rozmanité sexuální chování zvířat jako strategie. V současné době se mluví o strategiích v sexuálním chování člověka, některé formy chování však zůstávají řazeny mezi poruchy. Najdeme podobné chování u zvířat? A může volba dominantního (nadřízeného) nebo submisivního (podřízeného) sexuálního partnera u člověka souviset s původním chováním druhu? Diskutovat o tom budete moci s RNDr. Evou Jozífkovou Ph.D. z Přírodovědecké fakulty v Ústí nad Labem a jedním z jejích spolupracovníků.

 

Těšíme se na vás!

 

Jana Komínová, PřF UJEP

a

Frederik Velinský, ČRo Sever