levá dekorace článkupravá dekorace článku
08.02. 2010

Seminář "Evanescentní mód elektromagnetické vlny"

18. února 2010: doc. RNDr. F.Fiala a doc. RNDr. Jaroslav Louda, CSc. "Evanescentní mód elektromagnetické vlny"

Srdečně Vás zveme na seminář s doc. RNDr. Františkem Fialou a doc. RNDr. Jaroslavem Loudou, CSc., který se uskuteční ve čtvrtek 18.února od 13.00 hodin na katedře fyziky PřF UJEP v učebně č.345.

Sylabus: Cílem přednášky je ověřování a experimentální sledování chování elektromagnetických vln mikrovlnné frekvence při průchodu neprůhlednou bariérou. Pro zkoumání byl volen frustrovaný vnitřní totální odraz realizovaný na trojbokém pravoúhlém hranolu s úhly 45° z parafinu.Na experimentální sestavě s mikrovlnnými prvky a parafinovým hranolem lze sledovat Goosovo- Hänchenovo posunutí, exponenciální pokles amplitudy evanescentní vlny a tunelový jev potenciálovou bariérou se vzduchovou mezerou mezi dvěma identickými hranoly.

Experimenty je možné vidět v laboratoři katedry fyziky. Potenciálovou bariéru je možné také realizovat pomocí zúženého vlnovodu a čvrtvlnovou fotonovou mřížkou. Jak je patrné, všechny zmíněné experimenty je možné předvést na mikrovlnných sestavách, které poskytl kolega doc.RNDr. Jaroslav Louda, CSc. V zahraničních publikacích jsou uváděny možnosti chování evanescentní vlny v magnetickém poli, které však nikdo prozatím nerealizoval. V laboratořích je vyvíjen experiment ke zkoumání tohoto jevu. Na katedře fyziky v laboratoří mikrovlnné techniky jsou vyvinuty obdobné experimenty s dvěma půl válci a v sestavě s možností nastavení úhlu dopadu, jak z prostředí řidšího do hustšího, tak z hustšího do řidšího.

Doc. RNDr. Jaroslav Louda,CSc, Doc. RNDr. František Fiala