levá dekorace článkupravá dekorace článku
15.11. 2013

Týden geografie 18. - 21.11.2013

TÝDEN GEOGRAFIE 2013 KATEDRA GEOGRAFIE, PŘF UJEP


PONDĚLÍ 18. 11.


10:00–12:00 Den kariéry (Pavel Raška)
Pro mnohé se to zdá být ještě daleko, ale chvíle, kdy budete hledat uplatnění svých vědomostí a dovedností, je blíže než myslíte. A protože bez práce nejsou koláče, asi se tvrdému boji na trhu práce nevyhnete. Nechte si poradit od kolegů geografů, kteří již na trhu práce uspěli.


13:00–15:00 Obraz severu Čech, zprostředkovaný i vnímaný (Zdeněk Kučera, Silvie R. Kučerová, Michal Semian, Pavel Raška)
Zajímá vás, jak může být vnímán region, ze kterého pocházíte? Přijďte se s námi zamyslet nad tím, co to vlastně jsou severní Čechy, jaký obraz tohoto regionu se může vytvářet prostřednictvím různých tištěných materiálů či jak jej vnímají ostatní obyvatelé Česka.


15:00–17:00 Hledání zmizelého: vyprávění o zaniklých sídlech v pohraničí Česka (Zdeněk Kučera)
Osídlení a jednotlivá sídla se neustále mění, mají svoji minulost, přítomnost i budoucnost. Zaniklá sídla jsou němými a dnes ne vždy vnímanými svědky proměn osídlení kdekoli na světě. Víte, jak přispělo zanikání sídel k proměnám krajiny pohraničí Česka v 2. polovině 20. století? Kolik sídel zmizelo? Jakých, kdy a kde? Co způsobilo jejich zánik? A zůstala všechna zapomenuta?


ÚTERÝ 19. 11.


10:00–11:00 Argentina a Chile očima geografa (Tomáš Matějček)
Přednáška o pětitýdenní cestě po zajímavých místech Patagonie, středního Chile a argentinského podhůří And podpořená krátkými videi. Fakta jsou doplněna osobními postřehy přednášejícího a zasazena do širších geografických souvislostí.


11:00–12:00 Lidé a přírodní pohromy v minulosti severozápadních Čech (Pavel Raška)
Ačkoliv nás média mnohdy přesvědčují o tom, že přírodní pohromy se staly součástí našich životů v nebývalé míře, pravdou je, že se s neblahými projevy přírodních sil museli potýkat i naši předci. Jak často se tomu dělo, jak byly přírodní pohromy vnímány, zda naši předci uměli těmto pohromám předcházet a do jaké míry a jakými způsoby si pomáhali v případě, že je přírodní pohroma postihla, si budeme povídat na příkladu (nejen) sz. Čech.


12:00–13:00 Most včera a zítra (Silvie R. Kučerová, Zdeněk Kučera)
Bourání města Most a jeho nová výstavba ve 20. století se již staly obecně známým fenoménem. Ne všichni si jej však dovedou živě představit. Viděli jste záběry z této akce? Přijďte se podívat na dobový krátký film a posuďte sami, co se v Mostě před čtyřiceti lety stalo a jakým způsobem je možné tyto události pojmout
a interpretovat.


14:00–14:30 Erasmus (Pavel Raška)
Chcete zjistit, jak se studuje na vysokých školách v zahraničí? Naučit se nový jazyk, poznat jiné zvyky a třeba i získat nové přátelé. Využijte programu LLP/Erasmus a vycestujte na semestr na zahraničí studium nebo absolvujte odbornou praxi v zahraniční firmě.


14:30–15:00 Bronťárna, WWOOFing, EDS - možnosti projevů dobré vůle i snadného cestování (Michal Forejt)
Dobrovolnictví se do české společnosti dostává velmi ztuha. Proč by člověk pracoval, když za to nic nedostane? Ale opravdu nedostane nic?

15:00–16:00 Cesta po Velké Británii a dvou přilehlých ostrovech - Isles of Skye, Harris & Lewis (Michal Forejt)
Za dva letní měsíce na ostrovech lze zažít mnoho zajímavého. Trávit slunečné dny v nejdeštivější oblasti Anglie, vyplít spoustu záhonků. Upozornění - více přírody, méně měst; více ze severu, méně z jihu.


16:00–17:00 Moskva a města tzv. Zlatého kruhu (Michal Růžička)
Posluchači budou seznámeni s možnostmi studijních pobytů v Rusku a přípravou na ně. Dále bude stručně přiblíženo studium v Institutu A. S. Puškina v Moskvě. Hlavní část přednášky doprovázené rozsáhlou fotodokumentací však bude věnovaná památkám a zajímavým místům Moskvy a vybraných měst tzv. Zlatého kruhu.


STŘEDA 20. 11.


10:00–11:00 Státní mapové dílo České republiky: představení produkce a možnosti využití ze strany studentů (Michal Traurig)
Státní mapové dílo je jediným kartografickým produktem, jehož obsah je garantován státem. Mapová produkce je k dispozici široké veřejnosti nejen v tištěné, ale i v digitální podobě prostřednictvím Geoportálu jak v počítačích, tak v mobilních zařízeních. Studentům jsou data navíc pro potřeby absolventských prací poskytována zdarma.


11:00–12:00 Cesty do Jižní Afriky a na Maltu: jak jsme poznávali země a státní kartografický resort (Jan D. Bláha)
Ačkoliv mohou názvy destinací pracovně-studijních cest českých kartografů znít lákavě, jejich cílem byl jednak kurz angličtiny, jednak poznávání kartografického resortu a produktů, které jsou garantovány státem. V čem tkví hlavní rozdíly oproti Česku a má člověk vůbec možnost poznat zemi za tak krátký pobyt?


13:00–14:00 Írán – na výlet do "říše zla"? (Vladan Hruška)
Dojmy z cestování po zemi, která byla označena za jeden ze států tzv. osy zla. Praktická zkušenost však ukázala, že tak jako vždy, skutečnost není nikdy černobílá a že Írán se může stát levnou destinací pro turisty žádající trochu jinou dovolenou.


14:00–15:00 Bělorusko na vlastní oči (Jiří Martínek)
Ačkoli je to do Běloruska sotva 1000 kilometrů, je pro nás zemí neznámou a obtížně dostupnou. Podle zpráv z médií se jedná o totalitu k nepřežití, cosi mezi SSSR a Severní Koreou. Jaké je ale ve skutečnosti? Autor se dostal do Běloruska na mezinárodní konferenci a z pohledu geografa se díval, jaká ta země vlastně opravdu je...


15:00–15:35 Výhledová místa Českého středohoří (Miroslav Duda)
Prezentace nejlepší bakalářské práce z oboru geografie v ČR pro rok 2013. Představení SVOP. Pozvání na nejzajímavější vrcholy Českého středohoří.


16:00–17:00 Estonsko - pobyt Erasmus, cestování, výlety, zážitky z cest
(Jiří Krois )
Ne příliš známý kout Evropy plný historicky zajímavých míst, úchvatné přírody a krásných děvčat. Země, kde cizí jazyky nejsou problémem. Ideální cíl studijních i pracovních, zahraničních stáží programu Erasmus. Díky poloze hlavního města je výborným výchozím bodem při cestách do států při Baltském moři.


ČTVRTEK 21. 11.


9:00–14:00 Den geografie (určeno pro učitele ZŠ a SŠ)

Tato akce je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky jako součást projektu „Otevřená univerzita, otevřená věda" CZ.1.07/2.3.00/35.0044.