levá dekorace článkupravá dekorace článku
16.05. 2014

Student Přírodovědecké fakulty UJEP slaví úspěch

Student Přírodovědecké fakulty UJEP slaví úspěch

Popularizace vědy a výzkumu není snadná. A zábavnou formou už vůbec ne. Mladí vědci a vědkyně se tohoto těžkého úkolu zhostili už počtvrté při příležitosti konání mezinárodní soutěže FameLab. Dne 11. května tato soutěž dospěla v České republice ke svému konci. V Divalde Semafor odborná porota vybrala celkového vítěze. Letošním vítězem se stal biochemik Mgr. Matyáš Krijt z VŠCHT v Praze.

Soutěž FameLab je určená pro mladé vědce a vědkyně, kterým se tak nabízí možnost zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Soutěžící přináší publiku aktuální ukázky svého výzkumu, kterým se v současnosti zabývá, a to nejen v oblasti medicíny, ale také v matematice a přírodních a technických vědách. Každý soutěžící musí ve třech minutách vysvětlit publiku a odborné porotě, jakým tématem se zabývá, a pokud možno i zábavnou formou.

Jak již jsme Vás ale před časem informovali, tak i Přírodovědecká fakulta UJEP v Ústí nad Labem měla v této soutěži svého velmi nadějného studenta. Cenu AV ČR za vědecký přínos udělila porota Bc. Jakubu Braborcovi z katedry fyziky PřF UJEP a Ústavu anorganické chemie v Řeži za jeho vystoupení Zdání klame o výzkumu fluoreskujících boranů. Tablet od firmy Samsung mu předal vedoucí poroty profesor Václav Pačes.

Jakub vystudoval na PřF UJEP bakalářský obor Toxikologie a analýza škodlivin a v současné době je studentem navazujícího magisterského studia Aplikované nanotechnologie. „Mým zájmem je tedy hlavně chemická příprava nanočástic a nanokompozitů, v současné době s kolegy řešíme projekt SGS – Design nanokompozitních luminoforů na bázi boranů," dodává Jakub Braborec.

„Přijde mi, že jsem se od loňského finále ještě neprobral ze sna. Díky soutěži FameLab jsem zažil neskutečně zajímavý rok včetně vystupování na divadelních jevištích v zahraničí, natáčení pro rozhlas, rozhovory pro tisk atd. Naučil jsem se zvládat trému a potkal jsem spoustu úžasných lidí z různých zemí a mnoha vědeckých oborů. A to včetně profesora Jamese Watsona, nositele Nobelovy ceny za medicínu (objev struktury molekuly DNA)...." Zhodnotil soutěž Bc. Jiří Dolanský, vítěz minulého ročníku FameLab 2013 v České republice a také bývalý úspěšný student bakalářského oboru Toxikologie a analýza škodlivin na katedře chemie PřF UJEP.

 

Více v oficiální tiskové zprávě ZDE

 




UJEP » PřF »
RSS blind print

Přírodovědecká fakulta
Univerzity J. E. Purkyně
České mládeže 8
400 96 Ústí nad Labem

Studijní oddělení
vč. přijímacího řízení:
Tel: +420 475 283 303 
Tel: +420 475 283 185 
Tel: +420 475 283 182
E-mail: studium.prf@ujep.cz

Děkanát:
Tel: +420 475 283 223
Fax: +420 475 283 563
E-mail: dekan.prf@ujep.cz
IČ: 44555601

 

Úřední deska PřF UJEP

facebook_200.jpg

UMC banner

Virtuální prohlídka PřF UJEP

Akademický senát PřF UJEP

Kontakty Přírodovědecké fakulty

logo_akademie kopie.png

Partneři Přírodovědecké fakulty

 
 
dotyk_pru_poz.png

logo_sthi-dtcz.JPG
logo Cíl 3.jpg
logo_generace_y.jpg

Aktuálně

NOVÝ WEB FAKULTY NA NOVÉ ADRESE !

Dny vědy a umění 24. – 25. 4. 2013

Ankety



© 2009–2019 Přírodovědecká fakulta UJEP Mapa stránek | Vytisknout stránku | Styl pro slabozraké