levá dekorace článkupravá dekorace článku
16.09. 2011

Večer „na hraně" kolapsu

sc_20110908_15.JPGJeště nikdy nenastalo po úvodním slově hostů ústeckého Science Café v kavárně Bárka takové ticho, jako druhý čtvrtek v září. Bylo to ticho takřka mrazivé. Příznaky kolapsu staroegyptské společnosti stavitelů pyramid, o kterých poutavě hovořil Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK v Praze, mají totiž v dnešní euroamerické společnosti tolik paralel, že to až zaráží. (Zde najdete prezentaci profesora Bárty)

Po chvíli se však nad kávou i jinými nápoji přece jen rozproudila živá debata, z níž vyplynulo, že katastrofické scénáře se sice i v dnešní době mohou naplnit, ale nikoliv nutně. Stačí zbavit se některých módních modelů současnosti a vrátit se zdánlivě o krok zpět k tradici, která už pro mnohé z nás vyšla z módy - třeba ke skromnosti nebo fungující rodině.

I staří Egypťané nakonec kolaps své společnosti přežili, byť za značných obětí. Něco podobného možná čeká i nás. Pokud ale dokážeme pojmenovat skutečné problémy a začneme je řešit, možná nás to přece jen nebude tolik bolet. Bohužel, hovořit o mnohých z těchto problémů dneška a jejich účinném řešení nevyhnutelně znamená balancovat na hraně politické korektnosti.

Staří Egypťané se nakonec z diskuse takřka vytratili a bohužel se z ní malinko vytratilo i téma druhého hosta zářijového Science Café, Ing. Vladimíra Brůny, vedoucího Laboratoře geoinformatiky a proděkana Fakulty životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. Nejmodernější metody zkoumání (prezentace Ing. Brůny naleznete zde) za pomoci laseru a 3D technologií (ilustrační obrázky zde a zde) v lidech jednoduše nevyvolávají tolik otázek jako jejich vlastní budoucnost. Přesto i tady zaznělo jedno varování. Lidstvo se začíná topit v moři digitalizovaných dat. Pokud se v tomto moři neudělá pořádek, čeká nás vedle společenského také informační kolaps.

Nic se ale nejí tak horké, jak se to uvaří. A tak i přes mnohá varování, která během večera na Science Café v Ústí nad Labem zazněla, nakonec všichni odcházeli spokojeni. Protože bylo plno, alespoň někdo z návštěvníků snad příště přijde zas.

 

Frederik Velinský


Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes
Kolapsy včera a dnes