levá dekorace článkupravá dekorace článku
16.11. 2012

Pozvánka na odborný seminář

Katedra biologie zve nejen studenty biologie, ale další zájemce z řad akademických pracovníků a širší veřejnosti, na odborný seminář s názvem Velkoobjemové kultivace a využití mikrořas.

Seminář se koná 22.11.2012 od 10:00 hod. v přednáškové místnosti B1 v objektu katedry bilogie Za Válcovnou 8. Přednášet bude doc. RNDr. Jiří Masojídek, CSc., Laboratoř řasových biotechnologií Mikrobiologický ústav AV ČR.

Různé kmeny sladkovodních i mořských mikrořas se pěstují v akvakulturách. Pro kultivace za kontrolovaných podmínek se využívá různých typů kultivačních zařízení od otevřených nádrží až po uzavřené fotobioreaktory. Výběrem kmenů a nastavením podmínek kultivace je možné dosáhnout složení biomasy, která je obohacena bioaktivními či cennými látkami jako jsou pigmenty, mastné kyseliny, lipidy nebo polysacharidy. Kromě toho obsahuje biomasa i další bioaktivní látky jako jsou antioxidanty, esenciální aminokyseliny, vitamíny či imunostimulanty. Biomasy mikrořas se používá pro nejrůznější aplikace, především jako zdravé výživy, potravních doplňků, při čištění odpadních vod, v kosmetice a biomedicíně a nejnověji také jako potenciální zdroj biopaliv.

Seminář je pořádán v rámci projektu PARNET.

logo parnet.jpg

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz.jpg